Ślub w czasach koronawirusa - co warto wiedzieć

Myśleliście, że wszystkie tegoroczne plany będziecie musieli przełożyć na bliżej nieokreśloną przyszłość? Na szczęście organizowanie ślubów znów stało się możliwe! I choć przyjęcie będzie różniło się od tego tradycyjnego, to wiele par już zaciera ręce na myśl o tym, że w ogóle będzie miało szansę się odbyć! Co uległo zmianie? Na co zwrócić uwagę, aby nie narazić siebie i bliskich? Zanim dopniecie wszystko na ostatni guzik sprawdźcie, jak prezentują się aktualne wytyczne dotyczące organizacji ślubów.

Wymarzone wesele znów możliwe

Nie jest łatwo planować przyszłość w czasach, gdy kontakt z drugą osobą może wiązać się z ryzykiem zachorowania. Równie trudno zorganizować wesele, podczas którego ma się bawić cała rodzina... obowiązujące obostrzenia pozwalają na spotkania w niewielkim gronie, co wiele par przyjęło z ogromną ulgą - zwłaszcza tych, które nie były zmuszone do przełożenia imprezy na przyszły rok. Kwietniowe i majowe imprezy nie odbyły się, jednak te letnie mają szansę przemienić się w udane przyjęcia weselne, o ile zachowane zostaną środki ostrożności.

Wesele w dobie koronawirusa

Wraz z początkiem czerwca wróciła możliwość organizowania wesel oraz przyjęć ślubnych. Narzucono jednak limit osób, dla wielu par dość znaczący, dla innych zupełnie nieistotny: 150 to maksymalna liczba osób, jakie mogą wziąć udział w uroczystości. Do tego młodzi z jednej strony mogą zapomnieć o problemie związanym z rozsadzeniem weselników: powinni zrobić wszystko, aby obok siebie przebywały osoby z tej samej rodziny lub takie, które mieszkają razem. Obowiązkowe jest jednak zachowanie układu "szachownicy" - goście nie powinni siedzieć naprzeciwko siebie.

Standardem nie tylko w obliczu organizacji przyjęć weselnych, ale także funkcjonowania w przestrzeni publicznej, jest zapewnianie dostępu do środków dezynfekujących. Każdy z zaproszonych gości powinien mieć możliwość umycia rąk, nie ma natomiast obowiązku zakładania maseczek – w przeciwieństwie do obsługi lokalu. Obowiązujący reżim sanitarny nakłada dość spore ograniczenia w tym zakresie: 1 kelner może obsługiwać maksymalnie 15 osób i musi zachowywać stały odstęp wynoszący 2 m. Właściciel restauracji powinien również dysponować pełną listą gości oraz posiadać informację na temat tego, czy ktokolwiek z zaproszonych mógł mieć styczność z osobą zarażoną koronawirusem.

To tylko niewielka część obostrzeń, jakie obowiązują w ramach organizowania wesel. Warto zapoznać się ze wszystkimi wytycznymi i stale śledzić zmiany – ze względu na dynamiczną sytuację epidemiologiczną w kraju i na świecie wymogi sanitarne w każdej chwili mogą ulec zmianie.